Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Καθαρές κουβέντες επιτέλους



Aν θυμάστε καλά πήγαμε στις προηγούμενες εκλογές είτε θυμωμένοι,είτε φοβισμένοι, είτε αγανακτισμένοι αλλά σίγουρα όχι ενημερωμένοι. Σε παλιότερες εκλογικές αναμετρήσεις αυτό δεν είχε και μεγάλη σημασία αφού πάντα την επομένη είχαμε κυβέρνηση και εμείς βγάζαμε και κανένα ιδεολογικό απωθημένο.
Κύριο ρόλο στην έλλειψη ουσιαστικής πληροφόρησης παίζουν τα ΜΜΕ και κυρίως η τηλεόραση που είναι η κύρια πηγή της διαμόρφωσης της κοινής γνώμης.
Στις εκλογές της 17 Ιουνίου τα ψέματα τελειώνουν. Οι περισσότεροι από αυτούς που συναναστρέφομαι καθημερινά νοιώθουν υπεύθυνοι για την ψήφο τους πια και έχουν απαίτηση να ξέρουν λεπτομέρειες ώστε θα προτιμήσουν κάποιον.
Για τις 6 Μαίου τα κόμματα δεν τα βρήκαν για τα debate και ελπίζω να μην τα βρουν ούτε τώρα γιατί μάλλον θα κάνουν τον κόσμο να χασμουριέται έτσι όπως συνηθίσαμε να εξελίσσονται αυτά. Θα προτιμούσα έναν ζωντανό διάλογο κάθε ενός από τους πολιτικούς αρχηγούς με κάποιον  αντίπαλό τους δημοσιογράφο που ανήκει ιδεολογικά σε αντίπαλο στρατόπεδο. Έναν διάλογο χωρίς κανόνες και τύπους , όπου ο δημοσιογράφος θα μπορούσε να "ξεγυμνώσει" τον πολιτικό με επιχειρήματα και όχι με δημαγωγίες .
Θα ήθελα π.χ τον Παπαγιαννίδη απέναντι στον Σαμαρά να τον ρωτάει για την τούμπα από το Μνημόνιο 1 στο Μνημόνιο 2.
Τον Ρίζο απέναντι στον Βενιζέλο μήπως και μάθουμε αν υπήρχε και άλλος τρόπος να βρει λεφτά εκτός από το χαράτσι στα ακίνητα ή γιατί έσκαβε το λάκκο του Παπανδρέου για δύο χρόνια.
Τον Μανδραβέλη απέναντι στον Τσίπρα για να καταλάβουμε αν θα καταγγείλει το μνημόνιο ή θα πάρει το παραδάκι όταν με το καλό γίνει πρωθυπουργός.
Τον Κούλογλου  να ρωτά τον Καμμένο για το πως θα καλύψει με τα πετρέλαια του Αιγαίου το έλλειμμα όταν κοπούν τα δανεικά (ίσως είναι και λίγο προετοιμασμένος και μάθει πόσο είναι το χρέος εν τω μεταξύ).
Και όποιον αριστερό ή blogger προτιμάτε να ρωτήσει τον δικό μου τον Μάνο πως θα πολεμήσει τη φοροδιαφυγή.
(για την Παπαρήγα δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κάποιος γιατί δεν αποφεύγουμε την ποίηση με τίποτε.)
Μετά από καθαρές κουβέντες ο πολίτης δεν έχει δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι δεν ήξερε, ούτε ότι έπεσε θύμα συνομωσιών και συμφερόντων.
Βέβαια υπάρχει και ο κίνδυνος να πέσουν οι μάσκες....
(οι δημοσιογράφοι είναι ενδεικτικοί φυσικά - καλό είναι πάντως να μπουν στα βαθιά της τηλεόρασης και οι τύποι του unfollow,του hot doc ή οι λογιών λογιών "πιτσιρίκοι" που ξεσηκώνουν και αυτοί τον κόσμο προς συγκεκριμένη κατεύθυνση για να δούμε και πόσα απίδια πιάνει ο δικός τους σάκκος.)


7 σχόλια:

  1. Μου αρέσει που δε βρήκες δημοσιογράφο για τον (δικό σου) Μάνο!
    Αποκαλείς τύπους, τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους των unfollow και hot doc. Τα μόνα έντυπα που ανήκουν στους δημοσιογράφους και ους αναγνώστες τους. Δίχως χρηματοδότες και επενδυτές. Πραγματικά ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Δες ποιοι γράφουν και μετά μίλα για απίδια... Η τηλεόραση που λες δεν είναι ανεξάρτητη. Ούτε το protagon και η καθημερινή που στηρίζουν Μάνο και εκβίασαν Τζήμερο να συνεργαστεί (όπως ακούγεται από πρώην dixanήτες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aγαπητή Στεφανία,
    Έχω την δυνατότητα να διαβάζω τα έντυπα που αναφέρεις καθώς και τα blog που υποστηρίζουν πάνω κάτω το ίδιο - ότι για όλα φταίει το μνημόνιο και οι δανειστές , οι τραπεζίτες , οι νεοφιλελεύθεροι κλπ. Ποτέ όμως ο Έλληνας και κυρίως ο αριστερός και ανεξάρτητος Έλληνας. Λυπάμαι αλλά αυτό δεν το δέχομαι κυρίως γιατί ξέρω σε ποια χώρα ζούσα μέχρι να έρθει το μνημόνιο.
    Πιτσιρίκος,Χατζηστεφάνου,Ζενάκος,Δουζίνας μπορούν να ανακρίνουν τον Μάνο και το έκαναν αν θυμάσαι στο 4 νομίζω τεύχος του unfollow. Μόνο που το ανεξάρτητο περιοδικό έβαλε σαν τίτλο στο εξώφυλλο άλλο εντελώς πράγμα από αυτό που δηλώνει ο Μάνος στη συνέντευξη ! Αν έχεις το κουράγιο να διαβάσεις και κάτι άλλο από αυτό που είσαι πεισμένη διάβασε τα "Αντιστρουθοκαμηλικά" και πάρε με τηλέφωνο να τα πούμε!
    Προφανώς και παίζονται παιχνίδια στο χώρο των ΜΜΕ κυρίως γιατί ο κόσμος είναι ανημέρωτος και έντονα συναισθηματικός . Τα παίζει όμως και ο Λαζόπουλος και ο Τράγκας. Αν νομίζεις ότι το 1,8% που πήρε η Δράση το κέρδισε από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ , θα σε χαρακτήριζα αφελή. Είναι το μόνο κόμμα που έχει εδώ και τρία χρόνια το πρόγραμμά της αναρτημένο , με διορατικότητα από το 2009 για την κρίση που ερχόταν και με συγκεκριμένες προτάσεις για να βγούμε από αυτήν. Εσύ μπορεί να προτιμάς φυσικά τα προγράμματα που αλλάζουν κάθε μέρα ανάλογα με τις δηλώσεις ενός στελέχους.
    Το κείμενό μου καλεί να γίνει διάλογος με επιχειρήματα και όχι με συνθήματα . Τα δεύτερα προτιμούν αυτοί που μπορεί να επαναστατούν και να αγανακτούν αλλά δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε. Και ο διάλογος να γίνει όχι με τους "αστέρες" αλλά με αυτούς που ξέρουν νούμερα (που φαντάζομαι αντιπαθείς) κι ας είναι και άγνωστοι.
    Η συνωμοσιολογία είναι κουραστική πλέον για μένα . Θα μπορούσα να πιστέψω και γω π.χ. ότι ο Βαρουφάκης δουλευει για τον Σορος όπως γράφουν κάποιοι (ναι ναι ανεξάρτητοι κι αυτοί...) αλλά δεν πέφτω στην παγίδα.
    Αν θες να κάνεις ένα πείραμα με τον εαυτό σου ακολούθησε το παράδειγμά μου. Μαζί με όλα αυτά που διαβάζεις καθημερινά και σου αρέσουν ,διάβασε και 1-2 από αυτά που σε ενοχλούν και προσπάθησε να τους βρεις και τίποτε σωστό.
    Όσο για αυτά που λες για τον Τζήμερο φυσικά τα ξέρεις καλύτερα από μένα που όσο να ναι συμμετείχα και στις εκλογές(και είναι φούμαρα).
    Είμαι στην διάθεσή σου ειλικρινά όποτε θες και θα σου απαντώ όποτε μπορώ και μου το επιτρέπει η δουλειά μου. Αυτά γιατί έχω να διαβάσω το "Νεοφιλελεύθεροι και Μεταρρυθμιστές" της κ.Γιανοπούλου στο τελευταίο unfollow.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αδιορθωτος πασοκος24 Μαΐου 2012 στις 6:45 π.μ.

    Για την ΕΡΤ που παίζει το παιχνίδι του Συριζα όλη μέρα κουβέντα η κυρια Στεφανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πού είναι τα επιχειρήματα?
    Μέτρα πόσα "συνθήματα" έγραψες στο κείμενο και το σχολιό σου και μετά πες μου για επιχειρήματα.

    Αν η ΕΡΤ παίζει παιχνίδι (σύνθημα?) επιβεβαιώνεται αυτό που έγραψα για την τηλεόραση...

    Στεφανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν μίλησα εγώ για την ΕΡΤ αλλά ο ανωτέρω πικραμένος.
    Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω που βλέπεις τα συνθήματα στην απάντησή μου.
    Στην εποχή που ο καθένας μπορεί να γίνει εκδότης του εαυτού του χωρίς να πληρώνει κανέναν (αυτό δεν είναι το μεγαλείο του internet?) , η πληροφορία ειναι πολύ μεγαλύτερη και εύκολα προσβάσιμη. Άρα τα περί "ανεξαρτησίας" είναι δίκοπο μαχαίρι.
    Απλά αυτό που θα ήθελα είναι να συγκρίνονται τα προγράμματα των κομμάτων , καθώς αυτά θα κρίνω αν εφαρμόστηκαν μετά τις εκλογές. Ρομαντικό ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=15538
    Κυβέρνηση της αριστεράς, Τύπος και φορολογία
    του Τάσου Τέλλογλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα όταν έγραφα για αστέρες σαφώς εννοούσα "δημοσιογράφους" σαν τον Θέμο που υπαινίσσεται ο Τέλλογλου.
    Παρατήρησες στο κείμενο ότι η τρόικα προσπάθησε να περάσει και κάτι καλό αλλά "κόλλησε" στους δικούς μας διαπλεκόμενους?
    Και κάτι τελευταίο. Μήπως θυμάσαι ποιός πολιτικός αγωνίστηκε (μόνος του φυσικά) με συνεχεις αρθρογραφίες επί πολλά χρόνια και τελικά πέτυχε να καταργηθεί το βρώμικο 2% του μαυρου χρήματος των εκδοτών?

    ΑπάντησηΔιαγραφή