Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Έκπληξη



Η Σώτη Τριανταφύλλου συγγραφέας του μήνα στα Public! Αυτό κι αν είναι έκπληξη. Ως τώρα το όνομά της έφερνε αποστροφή στους συγγραφικούς "κύκλους". Απαξιωμένη για χρόνια αν και το έργο της περιλαμβάνει ουκ ολίγα (20 τουλάχιστον εκδόσεις) μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων,νουβέλλες.
Η γραφή της είναι άμεση, κοφτή, χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς - καμμιά σχέση με την Δημουλίδου ας πούμε που πουλάει τρελλά. Αυτό που ενοχλεί όμως είναι ο δημόσιος λόγος της - αιτία να δεχθεί ακόμη και προπηλακισμούς από "επαναστάτες" που δεν ανέχονται να τους θίγει κάποιος τα ιερά και τα όσια της αριστεράς (τους) και φυσικά να αποκλειστεί από κριτικούς και Τύπο για το έργο της.
Κι όμως η Τριανταφύλλου είναι αυτό που λέμε γένημμα θρέμμα αριστερής οικογένειας , με πατέρα μέλος του ΚΚΕ τα δύσκολα χρόνια και θείο που φυλακίστηκε και βασανίστηκε για τις ιδέες του. Μεγάλωσε σε περιβάλλον όπου η Ανατολική Γερμανία θεωρούνταν πρότυπο Δημοκρατίας και τα προιόντα της ήταν καλύτερης ποιότητας από τα Αμερικάνικα.
Μετά της σπουδές της στην (μεταπολιτευτική...) Πάντειο ζει μια εφηβική εκρηκτική ζωή μέχρι σήμερα. Σπούδασε-ταξίδεψε-δούλεψε στην Αμερική και απέβαλλε έτσι τις προκαταλήψεις της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Έζησε στην Αφρική και στο Παρίσι, άκουσε μουσικές στις μεγαλύτερες ροκ συναυλίες,διάβασε λογοτεχνία και ποίηση  Απεχθάνεται όλες τις θρησκείες και τα δόγματα και έτσι φυσικά απορρίπτει και τον κομμουνισμό. Έζησε με διάφορες φυλές ανθρώπων και αν μη τι άλλο ξέρει καλύτερα από πολλούς ειδήμονες την έννοια της πολιτισμικότητας.
Οι περισσότεροι από όσους  την ξέρουν στην Ελλάδα θα σου πουν πως είναι νεοφιλελεύθερη ακόμη και ακροδεξιά - έτσι δυστυχώς παρουσιάζει το εγχώριο καταστημένο (τη σιχαίνομαι τη λέξη αλλά εδώ είναι αναγκαία) μία τουλάχιστον αξιόλογη (και ιδιαίτερη)αλλά κυρίως καλλιεργημένη  συγγραφέα-πολίτη του κόσμου (αυτή που κατά δήλωσή της ψήφιζε μέχρι πρόσφατα "Συνασπισμό" γιατί ήταν χρήσιμος τότε).
Η πρόταση του Public είναι ευκαιρία να γνωρίσει το κοινό την τόσο περεξηγημένη Σώτη Τριανταφύλλου. Από τα βιβλία της που έχω διαβάσει ξεχωρίζω το "Εργοστάσιο των μολυβιών" και το "Λίγο από το αίμα σου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου