Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Μια τομή που θα γεμίσει τα ταμεία του Δήμου.


  • Όταν ξοδεύεις κάποια χρήματα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για κάποιο σκοπό , στο τέλος οφείλεις να κάνεις ένα απολογισμό - ειδικά αν τα χρήματα αυτά δεν είναι δικά σου.
  • Η  Επαρχία Κόνιτσας των 42 χωριών και των 6000 κατοίκων λοιπόν ξοδεύει κάθε μήνα γύρω στις 15000 ευρώ για μισθοδοσία αιρετών παρέδρων. Επιπλέον περίπου 3500 ευρώ πηγαίνουν στις τσέπες των τριών αντιδημάρχων. Αυτό σημαίνει πως την τετραετία που τελειώνει το ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε περίπου 900000 ευρώ για την μισθοδοσία αιρετών χωρίς να υπολογίζονται λεφτά που πληρωνόντουσαν Δημοτικοί σύμβουλοι ως προεδρεύοντες σε διάφορες επιτροπές.
  • Το ερώτημα είναι απλό και αβίαστο : Έπιασαν τόπο αυτά τα λεφτά των φορολογουμένων; Ποιες υπηρεσίες προσέφεραν όλοι αυτοί που δεν μπορούσαμε να στερηθούμε ως πολίτες;
  • Αν ρωτήσεις όλα αυτά στην "πιάτσα" 9 στους 10 θα απαντήσουν πως οι μισθοδοσίες αυτές είναι "αντάλλαγμα" ψήφων στις εκλογές που πρέπει να αποδοθεί.
  • Ας σκεφθούμε εναλλακτικά ένα άλλο μοντέλο.Πως στην επόμενη πενταετία καταργούμε τους παρέδρους και τους Αντιδημάρχους. Μια χαρά υπαλλήλους έχει ο Δήμος μας και σε ποσότητα και σε ποιότητα. Κάποιος μηχανικός μπορεί να είναι προιστάμενος και υπεύθυνος των έργων.Αν δεν κάνω λάθος ο πρώτος διορισθείς αντιδήμαρχος έργων κατά την πρώτη διετία εμφανιζόταν σπάνια και  δεν υπήρχε και μεγάλη διαφορά στο αποτέλεσμα με τον διάδοχό του που ήταν κάθε μέρα στο Δημαρχείο. Στην οικονομική υπηρεσία έχουν περάσει κατά καιρούς ως Αντιδήμαρχοι από οδηγοί έως τον σημερινό που είναι Δασολόγος. Πόσα παραπάνω ξέρουν όλοι αυτοί από έναν απόφοιτο Οικονομικής σχολής που ήδη διαθέτει η Υπηρεσία αναρωτιέμαι.
  • Ο τομέας της καθαριότητας θέλει απλά έναν καλό manager-συντονιστή. Υπάρχουν υπάλληλοι που είμαι σίγουρος πως αυτή τη στιγμή πλήττουν εγκλωβισμένοι σε ανούσια "καθήκοντα" και θα ένιωθαν πιο δημιουργικοί και ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους ξέροντας πως η πόλη είναι καθαρή γιατί έβαλαν εκείνοι το χεράκι τους.
  • Το μοντέλο αυτό έχει πέρα από το προφανές οικονομικό όφελος και ουσιαστικό ως προς την αξιοποίηση ικανών ανθρώπων που γίνονται υπεύθυνοι και μπορούν να κάνουν ουσιαστική καριέρα. Επιπλέον παύει η πελατειακή σχέση πολίτη-πολιτικού προσωπικού που δημιουργεί τον φαύλο κύκλο αλληλοεξάρτησης.
  • Προτείνω στα προεκλογικά τους προγράμματα όλοι οι συνδυασμοί (3 έως 5 ζωή να΄χουν...) να συμφωνήσουν στην παραπάνω πρόταση. Τέρμα οι πάρεδροι τέρμα και οι Αντιδήμαρχοι. Στην πενταετία που έρχεται θα εξοικονομηθεί πάνω από 1,3εκ ευρώ. Να συμφωνήσουν πως ένα ποσό από αυτά (ας πούμε έως 30%) θα μπορεί η Δημοτική αρχή να δώσει σε μελέτες και σε bonus σε υπαλλήλους που θα χρειαστεί να κάνουν κάποια επιπλέον δουλειά. Τα υπόλοιπα ας συμφωνηθεί να γίνουν κάποια μεγάλα έργα στην περιοχή που όλοι τα εξαγγέλουν προεκλογικά χρόνια τώρα και ποτέ δεν υλοποιούν. Βήμα βήμα , ένα κάθε χρόνο :Μια μεγάλη και ασφαλής παιδική χαρά, το βοηθητικό γήπεδο, ένα σύγχρονο ασθενοφόρο , μια αλλαγή στις βιτρίνες των μαγαζιών του κέντρου ώστε να υπάρχει ομοιοφορφία. (οι προτάσεις φυσικά είναι ενδεικτικές).
  • Είναι η μεγάλη τομή που θα μας κάνει ουσιαστικά ανεξάρτητους οικονομικά και δεν μπορεί να μας αρνηθεί κανένας αν τη θέσουμε στη σωστή βάση. Δεν είναι λογικό αφού τα χρήματα δίνονται έτσι κι αλλιώς από την κεντρική διοίκηση, να τα κάνουμε εμείς ό,τι θέλουμε;
  • Μιλούσα πριν λίγες μέρες με έναν πρώην υποψήφιο Δήμαρχο. Μου έλεγε με παράπονο ότι ανάλωνε τον περισσότερο χρόνο πριν τις εκλογές προσπαθώντας  να "πείσει" εν δυνάμει παρέδρους και στο τέλος δεν προλάβαινε να φτιάξει πρόγραμμα. 
  • Πολιτική για μένα είναι πρόταση. Αν όλοι αυτοί που θέλουν την ψήφο σας αγαπούν τον τόπο όπως λένε δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να καθήσουν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν τα παραπάνω. Αν όχι πολύ φοβάμαι πως ανακατεύονται στις εκλογές για να λύσουν τα δικά τους προβλήματα και όχι του Δήμου...


9 σχόλια:

  1. Απ έξω απ το χορό πολλά τραγούδια λες και προπάντων ανεύθυνα
    Μπες μέσα στο Δήμο και να δούμε αν θα λες τα ίδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eσύ θα με ψήφιζες αν έκανα όλα τα παραπάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν αυτό είναι "ναι" δεν σε βλέπω πολύ ζωηρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Θύμιο εγώ θα σε ψήφιζα...όπως και πολλοί άλλοι...
    Διαβάζω συχνά από εδώ τις απόψεις σου και δε σου κρύβω ότι σε αρκετές συμφωνώ, σε άλλες πάλι όχι. Ξέρεις λοιπόν καλά πως στην Κόνιτσα υπάρχει μια καινούρια κίνηση κάποιων νέων ανθρώπων, νέων και στην ηλικία και στην ενασχόληση με τα κοινά και στις ιδέες, με τους οποίους μάλιστα αρχικά συνομιλούσες σωστά; Γιατί λοιπόν δεν συμμετέχεις στην κίνηση αυτή και να διορθώσεις από μέσα ότι στραβό υπάρχει στον δήμο; γιατί ξέρεις η κριτική είναι εύκολη, η δράση και η κατάθεση ψυχής είναι δύσκολη...εμείς σε περιμένουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ πως το να εκτίθεσαι στην εκλογική διαδικασία είναι σημαντικό ειδικά αν είσαι νέος στην πολιτική. Δεν υποτιμώ λοιπόν την προσπάθεια που αναφέρεις. Όμως οι νέοι δεν φέρνουν και νέες ιδέες υποχρεωτικά, ειδικά αν κάποιος από αυτούς δεν είναι μπροστά σε αυτή την κίνηση. Αν με διαβάζεις όπως λες θα ξέρεις πως δεν κάνω κριτική μόνο, κυρίως κάνω προτάσεις. Έχω την αίσθηση πως οι προτάσεις μου έχουν λογική και είναι γνωστές εδώ και χρόνια. Όποιος θέλει μπορεί να τις υιοθετήσει και να τον βοηθήσω σε αυτό. Όμως πες μου πόσο έτοιμοι είναι οι νεοι που αναφέρεις να ζητήσουν από έναν αντίστοιχο νέο στο χωριό να γίνει πάρεδρος χωρίς να πληρώνεται ας πούμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε αυτή την κίνηση νέων ποιος ηγείτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τωρα σου απαντώ, ειμαι ο πρώτος σχολιαστης αυτού του κειμένου.
    Δεν θα σε ψήφιζα γιατί από έναν υποψηφιο Δήμαρχο περιμένω να λεει υπεύθυνα πράγματα και τα νούμερα που βγάζει να έχουν ερευνηθεί πρώτα. Η κριτική είναι το πιο εύκολο και ανέξοδο πράγμα.
    Μου αρεσει η σκέψη σου προπάντων σε θέματα που έχουν να κάνουν με το αντικείμενό σου. Όμως αν σε ενδιαφέρουν τα κοινά μπες στο Δήμο να δεις τα πράγματα από μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αφού αποφασίσατε να μου λέτε τη γνώμη σας ανώνυμα (και δεν εχω πρόβλημα σε αυτό αφού είστε κόσμιοι) προτείνω να διαλέξετε και ένα ψευδώνυμο για να σας ξεχωρίζω.
    Θα απαντήσω πρώτα στον πρώτο γιατί φαίνεται να διαθέτει ιδιαίτερο χιούμορ. Όοοοοολοι οι Δήμαρχοι ως τώρα έχουν μελετημένο πρόγραμμα με αριθμούς που εφαρμόζουν όταν εκλέγονται. Και το πρόβλημά σου είμαι εγώ που τα νούμερα που παραθέτω είναι διαθέσιμα στην οικονομική υπηρεσία και στο διαδίκτυο.Από εκεί και πέρα κάνω απλούς πολλαπλασιασμούς. Ίσως να σε φοβίζει το μέγεθος του αποτελέσματος αλλά δυστυχώς οι αριθμοί λένε αλήθειες. Η γνώμη μου είναι πως αν αυτοί που θαυμάζεις ξέραν να μετράνε τουλάχιστον, θα είχαμε μια καλύτερη ζωή σ΄αυτή την πόλη.
    Στον έτερο ανωνυμο που με ρωτά ποιος ηγείται στην κίνηση των νέων θα του απαντήσω πως δεν ξέρω αν δεν δω πρώτα τις ιδέες τους σε πρόγραμμα αν είναι νέοι. Όσοι με διαβάζετε θα ξέρετε εξάλλου πως νέους θεωρώ κάτι περίεργους σαν τον Δήμου,τον Μάνο,τον Γ.Άλλεν κ.α. που πλησιάζουν τα 80.
    Και κάτι τελευταίο- ποτέ δεν είπα πως είμαι υποψήφιος Δήμαρχος για να μου φέρεστε ως τέτοιον. Έχετε πέντε να ασχολείστε που δεν είναι και τόσο παλαβοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή