Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Ανάπτυξη με αιθέρα ή με έργα?




Σήμερα που μιλάμε,η λέξη κλειδί που μας λυτρώνει από κάθε υποχρέωση αλλαγής του τρόπου ζωής που συνηθίσαμε ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι η "ανάπτυξη".Όπως πολύ πετυχημένα την παρομοίασε ο Πάσχος Μανδραβέλης,είναι ο αντίστοιχος "αιθέρας" που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι απανταχού φυσικοί για να εξηγήσουν το κενό στο σύμπαν.
Μόνο που η νεοελληνική ανάπτυξη ως τώρα περιοριζόταν σε ανταλλαγή υπηρεσιών μεταξύ μας,με κύριο χρηματοδότη μια μαμά πατρίδα που γέμιζε τα ταμεία της με φθηνά δανεικά από τις κακές αγορές.Όμως οι αγορές καταλάβανε ότι αυτά που μοιράζανε χωρίς να το πολυψάχνανε ,μάλλον θα πρέπει να τα ξεχάσουν ,οπότε έγιναν πραγματικά κακές και μας κλεισαν την πόρτα του ταμείου.Έτσι το καημένο το κράτος για να μπορέσει να θρέψει τα κακομαθημένα παιδιά του (που αυτό τα κακόμαθε) ,θέλει στα γεράματα να γίνει επιχειρηματίας.Βέβαια επιχειρηματίας το΄παιζε και ως τώρα αλλά από αυτούς που μπαίνουν μέσα με τα μπούνια(π.χ Ολυμπιακή,ΟΣΕ,Δωδώνη κλπ),αλλά είπαμε είχε τα δανεικά των κακών και τα κατάφερνε(μεγαλώνοντας φυσικά τα ελλείματα και το χρέος αλλά διατηρώντας το κεκτημένο του μηχανοδηγού να παίρνει καμμιά κατοστάρα το χρόνο με πτυχίο Δημοτικού).
Έτσι από τις 25 Οκτωβρίου το Υπουργείο Περιβάλλοντος έστειλε πρόσκληση σε όλους τους Δήμους της χώρας να παραχωρήσουν εκτάσεις που μένουν ανεκμετάλευτες ,ώστε να συμπληρωθούν 200000 στρέμματα που απαιτούνται για το project Helios.Οι Δήμοι (και οι πολίτες τους!) θα έχουν αντισταθμιστικά οφέλη ανάλογα των μικρών υδροηλεκτρικών έργων.Ως τώρα μόνο ο Δήμος Τρικκαίων ενημέρωσε την πρόθεσή του να παρέχει εκτάσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταικών.Όλοι οι υπόλοιποι (και ο δικός μας φαντάζομαι.. ) είτε δεν το πήραν χαμπάρι είτε φοβούνται μην τους χαρακτηρίσουν δωσίλογους επειδή θα πουλάμε(κυριολεκτικά) τον ήλιο μας σε Γερμανούς.Και προτιμούν από το να τους χαρακτηρίσει κανας ψηφοφόρος "Τσολάκογλου",να αφήνουν τις βατσουνιές να ομορφαίνουν την αγέρωχη ελληνική ύπαιθρο...

1 σχόλιο:

  1. Και είναι ίσως η μόνες μορφές επιχειρηματικότητας στις οποίες θα πρέπει να ανακατεύονται οι Δήμοι και γενικά το Δημόσιο, γιατι δεν χρειάζεται να κανεις τιποτε, δεν ρισκαρεις τιποτε και παιρνεις χρήματα.
    Μιας και δεν μπορουμε να εκμεταλευτούμε λοιπόν σωστά την εύφορη γη μας, ας εκμεταλευτούμε τον ζωοδότη ήλιο και τα μπαϊρια δίπλα απ΄τον κάμπο.
    Άντε Δήμαρχε, ξεκούνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή