Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Η ασχετοσύνη του κ.Καρελιά

Με ένα άρθρο του στο protagon (http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=38076) με τίτλο "Το θράσος των ξενοδόχων" ο κ.Καρελιάς υπερασπίζεται την προωθούμενη απόφαση της Κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%. Σε γενικές γραμμές μας λέει πως δεν τρέχει και τίποτε αν ο τουρίστας θυσιάσει ένα καφέ την ημέρα για να μην κοπεί κάποια σύνταξη ή ένα παιδί δεν μάθει μια ξένη γλώσσα.Και σε τελική ανάλυση ας πληρώσουν την κρίση και οι ξενοδόχοι βρε αδελφέ- τόσα λεφτά κονομάνε εξάλλου (πίνοντας φυσικά το αίμα του μπάρμαν και του μάγειρα που μένουν ανασφάλιστοι).
Στο όλο σκεπτικό του κ.Καρελιά βρήκα ένα καλό: Ότι επιτέλους αρχίζουν όλοι σε αυτή τη χώρα - ακόμη και οι δογματικά προκατελλημμένοι- να βάζουν τα νούμερα κάτω και να μετράνε - τόσο θα δώσω εκεί άρα από κάπου αλλού πρέπει να κόψω. Δυστυχώς όμως εδώ τελειώνουν τα θετικά του κειμένου.
Όταν με απόφαση του ΣτΕ δινόταν αναδρομικά σε ένστολους και δικαστικούς πάνω από 500εκ δεν παρατήρησα ανάλογη ευαισθησία για το που θα βρίσκαμε αυτά τα λεφτά - μήπως ας πούμε από λίγο παραπάνω ΕΝΦΙΑ; Όταν τα δίνουμε στον φόρο ακινήτων δεν σταματά το παιδί την ξένη γλώσσα (την οποία παρεπιπτώντος την έχει πληρώσει ήδη μία φορά);
Το δε δίλλημα που τίθεται αν σκεφτόμαστε περισσότερο τον μισθωτό και τον συνταξιούχο ή τον τουρίστα είναι παραπλανητικό και λαικίστικο.Το σωστό ερώτημα είναι αν σκεφτόμαστε περισσότερο τον μισθωτό και τον συνταξιούχο ή τον ξενοδόχο και τους εργαζόμενους στον τουρισμό.
Ταπεινή μου γνώμη είναι πως τόσα χρόνια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους σκεφτόμασταν με τα γνωστά αποτελέσματα. Ούτε περιττούς μισθωτούς έδιωξε κανείς ούτε σταμάτησε η παραγωγή πενηντάρηδων συνταξιούχων. Και έχεις ένα κομμάτι της οικονομίας που φαίνεται πως κάπως δουλεύει και φέρνει ξένο χρήμα στον τόπο και αποφασίζεις να το τιμωρήσεις φορολογώντας το παραπάνω, αντί να προσπαθήσεις να μειώσεις την φορολογία και σε άλλους τομείς μήπως και έχεις αντίστοιχα αποτελέσματα (το τραγικό και γελοίο ταυτόχρονα είναι πως οι ειδήμονες των καναλιών χαρακτηρίζουν την αύξηση του ΦΠΑ ως "νεοφιλελεύθερο" μέτρο)!Λες και οι ξενοδόχοι δεν τιμωρήθηκαν αρκετά με την αύξηση του πετρελαίου.Ξέρει άραγε ο κ.Καρελιάς πόσοι μικροί ξενώνες προτιμούν να μένουν κλειστοί τον χειμώνα λόγω του ενεργειακού κόστους;
Μπορεί όντως η αύξηση στην τιμή του δωματίου να μην είναι και πολύ μεγάλη όμως σίγουρα θα αποτρέψει κάποιο κόσμο  παρά θα προσελκύσει επιπλέον.Έχουμε σήμερα την πολυτέλεια να διώξουμε έστω και έναν τουρίστα?
Να πάει να το πει στους "μεγαλοξενοδόχους" του Ζαγορίου και της Κόνιτσας που 
στίβουν το κεφάλι τους για να φέρουν μια χούφτα Ολλανδούς ή Γερμανούς ορειβάτες, που προσπαθούν να προσφέρουν τιμές -ελαχιστοποιώντας το περιθώριο κέρδους πιστέψτε με-  ανταγωνιστικές στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη με σκοπό να υπάρξει προοπτική για το μέλλον.
Τέλος όσο αφορά τη "μαύρη εργασία" στον τουρισμό σαφώς και υφίσταται. Είναι πολλές φορές όμως και αναγκαίο κακό για να παραμείνουν βιώσιμες πολλές επιχειρήσεις. Αλήθεια είναι όμως πως υπάρχουν και πολλοί πολύ καλά αμοιβόμενοι στον τουρισμό. Οι εργοδότες μπορεί να πληρώσουν λίγο τον λαντζέρη, θα επιβραβεύσουν (χρηματικά εννοείται) όμως τον εξειδικευμένο οδηγό βουνού ή rafting π.χ.,ακόμη και τον καλό ρεσεψιονίστ ή τη θεία μου που κάνει εξαιρετική χορτόπιτα για το πρωινό.
Δεν είναι όλοι οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό μεγαλοκαρχαρίες κ.Καρελιά. Το μόνο που ζητάμε εμείς οι υπόποιποι είναι να μας αφήσουν να δουλέψουμε με όσο το δυνατόν λιγότερα εμπόδια. Εξάλλου ως τώρα δείξαμε καλή διαγωγή: Όσο το ΦΠΑ ήταν στο 6,5% όλοι χτυπούσαμε τις αποδείξεις μας...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου