Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Θάρρος και έσοδα ή παράδοση και μιζέρια;


  •  Όταν ρωτούσες πριν λίγα χρόνια για την απουσία του Δημάρχου , η απάντηση ήταν πάνω κάτω γνωστή και μονότονη : "πήγε στην Αθήνα για να φέρει λεφτά". Σήμερα κατά γενική αποδοχή λεφτά δεν υπάρχουν ειδικά για μικρούς περιφερειακούς Δήμους σαν τον δικό μας. Όπως έχω δημόσια τοποθετηθεί κατά καιρούς , γνώμη μου είναι πως αντί να παρακαλούμε το κεντρικό κράτος να μας τροφοδοτεί με χρήματα έχοντας ως βασικό (αλλά μόνο συναισθηματικό) επιχείρημα πως είμαστε ακριτική περιοχή , να προσπαθήσουμε από τη μία να μειώσουμε τα έξοδά μας (παράδειγμα ΚΤΕΛ) ή να δημιουργήσουμε πόρους για τον Δήμο (παραδείγματα εκμεταλεύσεως του Στρατοπέδου ή δημιουργίας Μουσείου και μονοπατιών για τον Εμφύλιο, που έχω φέρει κατά καιρούς κλπ). Η τοπική ηγεσία όμως αντί να φέρει προτάσεις που θα αυξήσουν τα έσοδα , προτιμά την μόνιμη διαμαρτυρία και γκρίνια για να μην γίνουν οι - μάλλον αναπόφυκτες - περικοπές, που ικανοποιεί όμως το κοινό αίσθημα .
  • Στην Ελλάδα σήμερα ζούμε μια εντελώς προτόγνωρη κατάσταση για Ευρωπαική χώρα: Ενώ υπάρχει νομοθεσία από το 2006 (http://www.cremation.gr/cremationinfo1.htm) που επιτρέπει την αποτέφρωση νεκρών , και διάταγμα του 2009 ( http://www.cremation.gr/diatagma2009.pdf) που δίνει την αποκλειστικότητα λειτουργίας κέντρων αποτέφρωσης νεκρών στους ΟΤΑ (μονοπώλιο δηλαδή!) , κανένας Δήμος ως τώρα δεν προχώρησε στην λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου.
  • Η αποτέφρωση νεκρών ισχύει στη Γαλλία από το 1789, στη Βρετανία από το 1884 και σε πολλές ευρωπαικές χώρες από τη δεκαετία του 30. Σήμερα τα ποσοστά αποτέφρωσης θανόντων ξεπερνούν το 50% στην Ελβετία, Βρετανία,Δανία, Σουηδία, Ολλανδία κ.α. Στη χώρα όμως που οι ελευθερίες όλο και στενεύουν , δεν μπορείς ούτε να επιλέξεις την μετά - θάνατον τύχη σου, ανεξάρτητα αν είσαι χριστιανός , αλλόθρησκος ή άθεος. Έτσι εκείνοι που δεν επιθυμούν τον παραδοσιακό τρόπο , αναγκάζουν (...) τους συγγενείς τους να ξοδέψουν ένα ποσό τουλάχιστον 2000 ευρώ για αποτέφρωση στην (πιο κοντινή) Βουλγαρία.
  • Σύμφωνα με υπολογισμούς το κέρδος για μια τέτοια επιχείρηση στην Ελλάδα θα κυμαινόταν από 350-500 χιλιάδες ευρώ το χρόνο! Προσωπική μου αίσθηση είναι πως με τα χρόνια τα έσοδα θα μεγαλώνουν καθώς τα υπάρχοντα νεκροταφεία έχουν υπερκορεστεί αλλά λόγω και του τρόπου διατροφής μας η αποσύνθεση απαιτεί περισσότερα χρόνια.
  • Και αντί να σκοτώνονται οι Δήμοι για το ποιος θα κάνει την αρχή, πέραν του δήμου Μαρκόπουλου (που παρά την ομόφωνη αρχική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου απέσυρε τελικά το ενδιαφέρον του λόγω της πάρέμβασης του κατά τα άλλα προοδευτικού και σπουδαγμένου Μητροπολίτη Μεσογαίας) , ουδείς άλλος ενδιαφέρθηκε.
  • Στην Κόνιτσα όχι μόνο υπάρχουν οι προυποθέσεις για να κατασκευασθεί ένα ΚΑΝ , αλλά υπάρχουν και τα χρήματα. Το 1,5εκ ευρώ που απαιτείται λιμνάζει εδώ και χρόνια στο υπουργείο Εσωτερικών αφού προορίζεται για την επέκταση της σχολής Δημοτικής Αστυνομίας. Μια σχολή που είναι ουσιαστικά κλειστή εδώ και χρόνια και η επέκτασή της θα ήταν άχρηστη! Η πολιτική παρέμβαση της Δημοτικής αρχής μπορεί να απεγκλωβίσει αυτό το κονδύλι και να διατεθεί για τη δημιουργία μιας τέτοιας Δημοτικής επιχείρησης.
  • Οι αντιδράσεις από τους εκκλησιαστικούς κύκλους θα είναι αναμενόμενες με επιχειρήματα περί "νέων ηθών", "ποδοπάτησης ιερών παραδόσεων" κλπ. 
  • Όμως στο δημότη που συρρικνώνεται το εισόδημά του μέρα με τη μέρα πως θα φανεί αν παίρνει ένα επίδομα θέρμανσης?
  • Στον ξενοδόχο και στον εστιάτορα που θα αυξήσουν τα έσοδά τους?
  • Στην οικογένεια που  θα επιβαρύνεται λιγότερα στο Δημοτικό Ωδείο?
  • Στον υπάλληλο του Δήμου που δεν θα φοβάται απόλυση ή μετακίνηση αφού θα υπάρχουν έσοδα και αντικείμενο για να καλυφθεί η θέση του?
  • Σε μια ελεύθερη κοινωνία πολιτών υπάρχει χώρος για όλους. Και για πιστούς χριστιανούς αλλά και για αυτούς που θέλουν να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση (που εμπεριέχει και το δικαίωμα της διάθεσης του σώματος μετά θάνατον ανάλογα με τα ιδεολογικά ή θρησκευτικά πιστεύω). Έξάλλου τόσο αυτοί που κυβερνούν τόσα χρόνια τον τόπο ,όσο και εκείνοι που θέλουν να πάρουν την εξουσία, προοδευτικοί αυτοαποκαλούνται. Μπορούν να βγάλουν ένα ωραίο ομόφωνο ψήφισμα (ξέρουν αυτοί...) και να διεκδικήσουν την κατασκευή του ΚΑΝ. Μάλλον θα λύσουν και τα χέρια της Κεντρικής εξουσίας αρκεί να μην τους προλάβει κανένας άλλος....
(και για να πείσουν ,καλύτερα να μην αναφέρουν ότι η πρόταση έγινε από έναν φιλελεύθερο).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου